Om oss
Football, Love & Leadership grundades 2019 av Ossie Selimovic och Ole Gustafsson.

Historik
Metodisk stegring av tillslag och driva boll

Ossie Selimovic

1958 bildades i Zagreb den första experimentella idrottsskolan för fotbollselever. Utbildningen varade i tre år. Eleverna startade sin utbildning från 11/12 års ålder. Jugoslaviens fotbollsförbund tillsammans med Zagrebs idrottsinstitut finansierade projektet under ledning av Miloje Gabrijelic. Ett evidensbaserat arbete för att lära in ämnet fotboll. Tester gjordes på fotbollsungdomarna under en 3 års tid. Studien visade på att organiserad träning lämpar sig bäst från 11 års ålder, där de fysiska, taktiska, tekniska och mentala delarn implementeras i åldrarna 11-15 år.


När jag för första gången introducerades i metodiken fick jag inte ihop helheten.
Detta trots att jag tränade och spelade för min mentor Milivoj ”Stojan” Stojanovic i mina ungdomsår.
Hans träningsmetodik var grundad i den forna Jugoslaviska fotbollsskolan.


När jag väl avslutat min fotbollskarriär fick jag möjligheten att lära känna ”Stojan” bättre. Jag arbetade då under en period på Örebro Universitet med ett fotbollsprojekt. Där tog jag fram ett utbildningsmaterial i praktisk tillämpning av mental träning i fotboll genom modellinlärning. Vi döpte projektet till ”Muskelminnes programmering” ett program för att integrera fotbollsteknik genom att iaktta bra förebilders teknik genom videoinspelning. Tekniken bakom Muskelminnes programmering ligger i att filma teknikrörelserna från olika vinklar och variera hastigheten i rörelserna.Min nyfikenhet kring teknik och biomekanik började ta form i slutet på -80 talet? då jag själv i mitt eget utövande hade stora framgångar under åren som jag spelade fotboll. Något som förundrade mig var ”Stojans” alla framgångar som tränare. Han vann serie efter serie med lag han tränade. Jag blev nu nyfiken på vad som låg bakom hans framgångar. Som juniorallsvensk tränare i Karslunds IF hade jag förmånen att jobba nära A-laget där Milivoj var. Han blev sedermera min mentor och lärde mig allt om den ”Meodiska stegringen av tillslag och driva boll.”

 

I början av år 2000 arbetade jag i BK Forward som sportchef och ungdomstränare tillsammans med ”Stojan”. Under 10 års tid fick klubben fram en landslagsspelare till Svenska ungdomslandslaget varje år. Spelare som genomgått utbildningen i metodisk stegring är bl a. Jiloan Hamad, Dejan Garaca, Jimmy Durmaz, Erik Björndahl, Ahmed Yasin, Pierre Bengtson IFK Kumla och många många fler.

 


Milivoj ”Stojan” Stojanovic

Vad innebär det då att gå från isolerad teknisk träning till taktisk matchanpassat spel?

Att gå från isolerad teknisk träning till matchanpassat spel är en metodik kring att lära ut fotbollsfärdigheter som startar med jag och bollen, du och jag och bollen, färdighetsövningar, smålagsspel, grunder i försvar och anfallsspel, och avslutar med stort spel 11 mot 11.

 

Detta kräver en förståelse för nivåanpassning av övningar som implementeras i verksamheten. Genom spelarutbildningsplanen lär vi våra spelare de viktigaste elementen först. 3x3, 5x5, 7x7 manna spelet bygger på många bolltouch, rotation samt inkludering av samtliga spelare. Framför allt att ha glädje och lärande på träningarna.

 

Sedermera kommer de tekniska bitarna in i den motoriska guldålder från 9-13 år.
När väl dessa är på plats lärs taktiska bitar in.

 


Först ska reda ut några begrepp. Det didaktiska ställer tre frågor.

  1. Vad ska vi träna på?
  2. Varför ska vi träna på just det här?
  3. Hur ska vi träna?

Vi har fokuserat på HUR och med det vill vi att tränarna ska få en grundlig utbildning i att lära ut alla tillslag, nickar, mottagningar och driva boll moment. Fotbollens A,B,C grundar sig i att behärska alla dessa moment.

 

Vi har nu utbildat cirka 200 tränare/ledare i Metodisk stegring av tillslag och driva boll. Böcker och filmer med idel proffs är framtagna på svenska och engelska. Resan fortsätter och Ekerö IK är nu den första föreningen i Sverige som implementerar metodiken för alla sina tränare, ledare och spelare.

 

Det här är FOOTBALL, LOVE & LEADERSHIP 

Kontakt


Vem gör vad på Football, Love & Leadership?
För att snabbt komma i kontakt med rätt person hos oss, använd e-postadresserna nedan.


Utbildningar & Produkter
fredric@footballloveleadership.com
ossie@footballloveleadership.com

Ossie Selimovic
Grundare & VD

Fredric Backnert

Ekonomi & marknad